Tekonurmen historia ja kehitys

Vuonna 1965 Texasiin avattiin Astrodome-stadion, joka oli Yhdysvaltojen ensimmäinen suljettu ja ilmastoitu stadion. Kentän alusta oli luonnon nurmea, joten oli tärkeää, että luonnon valo saavutti kentän pinnan. Näin ollen Astrodomen katosta tehtiin valoa läpäisevä.

Valoa läpäisevä katto aiheutti kuitenkin baseball-peleissä ongelmia, sillä katon aiheuttamat valon heijastukset vaikeuttivat pallojen kiinniottamista. Ongelmaa yritettiin ratkaista kattoa maalaamalla, mutta nyt nurmikenttä ei enää saanut tarvitsemaansa luonnon valoa ja se kului nopeasti.

Ratkaisuna tähän ongelmaan stadionin omistajat ja insinöörit kehittivät nailonkuiduista valmistetun tekonurmen, joka asennettiin stadionille vuoden 1966 baseball-kautta varten.

Maailman ensimmäinen tekonurmi

Ensimmäiset tekonurmet

Ensimmäiset tekonurmimatot saapuivat Eurooppaan 1970-luvun alussa ja nämä alustat valmistettiin polypropeenikuiduista. Polypropeenikuidusta valmistettu tekonurmi todettiin pehmeämmäksi ja kestävämmäksi, kuin nailonkuiduista valmistettu tekonurmi. Ensimmäiset tekonurmet olivat kuitenkin kovia, epämukavia ja ne soveltuivat vain pelikäyttöön.

Tekonurmi kehittyy  

1970-luvun lopulla tekonurmen kehitys nopeutui ja esimerkiksi kuitujen pituus kasvoi. Tekonurmi rupesi vähitellen muistuttamaan yhä enemmän aitoa luonnon nurmea. Yksi kehityksen askel oli myös hiekan käytön aloittaminen täyteaineena.

Kehityksen edetessä tekonurmi rupesi olemaan monessa lajissa jopa parempi alusta, kuin luonnon nurmi. Se tarjosi pallopeleissä pallolle paremman kontrollin ja pallon pyörimissuunta oli paremmin ennakoitavissa.

Uutena tuotteena tekonurmen maailmanvalloitus ei kuitenkaan tapahtunut yhdessä yössä, vaan vasta 1990-luvun lopulla, muodostui siitä suurempi ilmiö.

Greenside-tekonurmi

Nykyään tekonurmi valmistetaan lähes aina polyeteenikuiduista ja siitä on myös Greenside:n tekonurmi-mallit valmistettu. Laadukkaiden kuitujen ja oikean täyteaineen yhdistelmä takaa monipuolisen, turvallisen ja kestävän alustan maisemointikäyttöön sekä pihapeleihin. Greenside-tekonurmi tarjoaa kestävän ja helppohoitoisen vaihtoehdon luonnon nurmelle moneen eri käyttötarkoitukseen. Löydät tuotteemme täältä: Greenside.fi

Get 10% OFF
Sign up now to get access to exclusive discount
Subscribe Now!