Täyteaineen merkitys tekonurmessa

Asennan pihalleni tekonurmen, tulisiko minun lisätä tekonurmen joukkoon täyteainehiekka?

Tämä kysymys esitetään meille usein ja lähtökohtaisesti suosittelemme täyteainehiekan käyttöä, kun tekonurmi asennetaan pihalle. Suurta määrää hiekkaa ei kuitenkaan tarvitse tekonurmen sekaan lisätä, vaan 5- 7 kg/m² on riittävä määrä, jolla saavutetaan merkittäviä hyötyjä. Täyteaineeksi soveltuvasta pyöreäreunaisesta hiekasta käytetään Suomessa usein rautakaupoissa nimitystä puhallushiekka.

Ennen kuin täyteaine asennetaan, tulee tekonurmen ruohonkorret harjata pystyasentoon. Tämän jälkeen, kun täyteaine levitetään tekonurmelle, valuu se nurmen pohjalle. Oikein asennettuna täyteaine on tekonurmessa siis hyvin huomaamaton tekijä, joka pysyy siististi tekonurmen ruohonkorsien juuressa.

 

Keinonurmen harjaus ja hiekkatäyttö

 

Kun tekonurmen joukossa on n. 5- 7 kg/m² hiekkatäyttö, pysyy tekonurmimatto hyvin paikoillaan. Hiekka toimii eräänlaisena ankkurina tekonurmelle ja hiekan painon vuoksi tekonurmimatto myös myötäilee alustan mahdollisia pieniä epätasaisuuksia.

Hiekkatäytön avulla tekonurmi siis pysyy paikallaan, ja tekonurmen ruohonkorret pysyvät myös edustavana pystyssä, sillä tekonurmen pohjassa oleva hiekkakerros tukee ruohonkorsia. Täyteaine tuo tekonurmeen myös kimmoisuutta, eli hiekkatäyttö tuo käyttömukavuutta myös visuaalisten etujen lisäksi.

Täyteainehiekan käytöstä ei ole oikeastaan muuta haittaa, kuin sen lisäämisestä johtuva pieni lisätyö.

Täyteaineeksi soveltuu esimerkiksi Fescon 0,5-1,6 mm puhallushiekka tai vastaava tuote. Suosittelemme kuitenkin käyttämään hiekkaa, jonka raekoko on alle 2 mm, jotta hiekka valuu sujuvasti tekonurmen pohjaan.

Jos tekonurmi tulee esimerkiksi terassille tai parvekkeelle, ei hiekkatäyttöä tarvita. Tekonurmiamme on mahdollista käyttää myös pihalla ilman täyteainetta, mutta koemme, että parhaimpaan asennukseen päästään, kun täyteainehiekkaa käytetään.

Greenside

 

 

Get 10% OFF
Sign up now to get access to exclusive discount
Subscribe Now!